Wat moet ik doen als ik naar België terugkeer na een reis tijdens de Covid-tijden?

Je keert na een verblijf in het buitenland terug naar België. Aan welke voorwaarden moet je voldoen alvorens je opnieuw kan gaan werken of u uit quarantaine mag?

Procedure

Verbleef je langer dan 48u in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig, de boot, de trein of de bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone? Dan dien je verplicht het Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. Let wel; dit ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België. Een combinatie van jouw antwoorden en kleurencode zorgt ervoor of je al dan niet als hoog risicocontact wordt beschouwd.

Reizigers die terugkeren uit het buitenland en die een SMS ontvangen worden als dusdanig risicocontact beschouwd en moeten in quarantaine. Ze zijn verplicht zich te laten testen op Covid-19 ten laatste op 1 dag na aankomst. Dit dient herhaald te worden op dag 7 na de aankomst. Een PCR-test biedt hierin de grootste betrouwbaarheid. Indien u door deze quarantaine niet kan werken kan u een officieel quarantaineattest opvragen op de website van mijngezondheid.be of via contactonderzoek. Dit kan u bereiken via het nummer 02 214 19 19.

Indien u uit een rode zone terugkeert is het aan te raden voor de veiligheid van u en die van uw omgeving om de Corona maatregelen en adviezen strikt op te volgen.

Ik heb een PCR test gedaan, wat nu?

Zolang u de resultaten van uw test nog niet ontvangen hebt blijft u in thuisquarantaine. Normaliter ontvangt u, uw testresultaat binnen 48 uur. Via mijnpcrtest ontvangt u dit resultaat binnen 4 uur. Test u na 7 dagen negatief? Dan kan u opnieuw uit quarantaine.