Wat is een PCR test?

Wat is het verschil tussen een PCR-test en een antigeentest? Een vraag die velen zich stellen. Niet onlogisch. Antilichaam, antigeen en PCR zijn termen die we sinds een jaar elke dag wel ergens horen passeren. Is er een verschil in betrouwbaarheid en zijn al deze testen even zinvol

We lijsten in dit artikel de drie belangrijkste op.

De Antilichaamtest

De antilichaamtest wordt uitgevoerd door middel van een bloedstaal. Er wordt op deze manier nagegaan of jouw lichaam antilichamen heeft aangemaakt tegen het Coronavirus. Indien dit zo is test je positief. Met andere woorden, je bent in het verleden besmet geweest met het Covid-19 virus.

Deze test heeft betrekking op besmettingen in het verleden. Dit impliceert dat de test niet van toepassing is om na te gaan of je op dit moment al dan niet besmet bent met het Covid-19 virus. De test wordt daarom voornamelijk gebruikt om op macroniveau het aantal Coronabesmettingen in kaart te brengen.

Antigeentest

Deze Covid-19 test wordt ook wel de sneltest genoemd. De test maakt gebruik van een wattenstaafje dat in neus of keel een uitstrijkje neemt. Deze Corona test wordt de sneltest genoemd omdat je het resultaat quasi onmiddellijk kan aflezen. Deze snelheid heeft echter een keerzijde. Antigeentesten zijn immers minder betrouwbaar dan PCR-testen in het detecteren van Corona gerelateerde ‘prille’ infecties. Een negatief resultaat impliceert dus niet altijd dat je niet besmet bent met het Covid-19 virus.

Sneltesten zijn zeker niet waardeloos maar zijn eerder een aanvulling op de PCR- test. Om deze reden worden antigeentesten dan ook door veel landen niet erkend als het bijvoorbeeld gaat om het valideren van een officieel reiscertificaat.a

PCR-test

De PCR-test gebeurt ook via neus en keel en is zeer betrouwbaar omdat deze op zoek gaat naar stukjes genetisch materiaal van het Coronavirus.

De PCR-test is erg gevoelig. Dit impliceert dat wanneer je negatief test, je hoogstwaarschijnlijk niet besmet bent met het Covid-19 virus op het moment dat de test wordt afgenomen. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet in quarantaine. Bovendien is dit de enige Covid-19 test die officieel erkend wordt als geldige Corona test wat betreft het valideren van een reiscertificaat. De uitstekende betrouwbaarheid van de test speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol.